A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Tingsrätt

Medan protesterna mot Pirate Bay-domen fortsätter så skall jag fördjupa diskussionen om fildelningen lite genom att  berätta lite om hur den civila rättsordningen ser ut i Sverige. Se även denna kommentar om domen.

Så här fungerar det; I dag finns det ca 53 tingsrätter i Sverige och det planeras att skäras ned till 40 st. Där tas ett sådan här mål upp i första instans. Nu har domen från Stockholms Tingsrätt

 

överklagats till nästa instans som är hovrätten. Det finns 6 hovrätter i Sverige och det här målet avgörs i Stockholms hovrätt. 

Ur wikipedia hämtar jag informationen direkt om Högsta domstolen;

När ett mål har avgjorts av hovrätten kan det överklagas till Högsta domstolen. Domstolen beslutar först om prövningstillstånd, det vill säga om målet överhuvudtaget ska tas upp av Högsta domstolen. Om Justitieombudsmannen (JO) eller Justitiekanslern (JK) överklagar ett brottmål, måste dock Högsta domstolen ta upp fallet eftersom kravet på prövningstillstånd inte gäller för dem.

Prövningstillstånd får beviljas om Högsta domstolens beslut eller dom kommer få betydelse som ledning för hur andra liknande fall skall bedömas. Målet ifråga skall ha prejudikatintresse och inte bara handla om bevisfrågor. Prövningstillstånd får också i undantagsfall beviljas även om målet inte har intresse som prejudikat, till exempel det finns grund för resning eller att domvilla förekommit eller att målets utgång i hovrätten uppenbarligen beror på grovt förbiseende eller grovt misstag.

[ad#ad-3]

Fortsättning följer :-)

Comments are closed.

Bloggtoppen.se Denna blogg är listad bland Sveriges bästa bloggar MediaCreeper SvenskaSajter.com - gratis länkkatalog för hemsida & blogg