A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Föredöme

Ghana är ett föredöme som demokrati i Afrika sa President Obama vid hans besök i Ghana i dag.
Föredöme betyder exemplarisk, att vara en förbild för något för någon annan eller andra.

Från SVT hämtar jag följande fakta och bakgrund:
Föredöme

Att det just blev Ghana, och inte till exempel Kenya där hans far föddes, som fick äran att ta emot USA:s president på jungfruturen har det spekulerats en hel del om inför besöket.

Ghana var 1957 det första afrikanska land som blev självständigt efter kolonialstyre, vilket i sig är värt att uppmärksamma. Men viktigast är nog att landet tidigare i år genomförde ett enligt internationella bedömare rättvist val, när dåvarande oppositionsledaren John Atta Mills vann och under fredliga former tog över makten.

Under mötet med Mills i huvudstaden Accra sade president Obama att “Ghana kan bli en extraordinär förebild av succé för resten av Afrika”.

Mills tackade Obama för besöket och sade att hans visit “uppmuntrar Ghana att hålla fast vid landets demokratiska framgångar”.

Jag själv är lite fascinerad av Ghana eftersom jag var där några dagar och jobbade i samband med etablerandet av en ny cancerklinik i Accra,  Sweden Ghana Medical Center (SGMC). Jag hoppas att jag skall få möjlighet att besöka Ghana på nytt:-). Det är ett väldigt fint land och har svensk kolonialanknytning och är som sagt Afrikas första självständiga land.

Hela familjen Obama, d v s  president, fru och döttrar följer med på besöket som du kan se i det här videoklippet från SvD. Läs mer här.

MatsRG
Keep the environment green

Comments are closed.

Bloggtoppen.se Denna blogg är listad bland Sveriges bästa bloggar MediaCreeper SvenskaSajter.com - gratis länkkatalog för hemsida & blogg