A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Intersektionalitet

Intersektionalitet – ett begrepp på frammarsch, men hur skall man egentligen använda begreppet frågar jag mig?

Paulina de los Reyes. Forskare i ekonomisk historia.

“Enligt min uppfattning är intersektionaliteten viktig just för att problematisera sammanhang som gör vissa kategorier – kvinnor, invandrare, svenskar, homosexuella – betydelsebärande och särskiljandet nödvändigt”, skriver Paulina de los Reyes enligt UNT

Enligt Wikipedia så definieras begreppet så här.
Intersektionalitet bör inte ses som en övergripande teori, utan snarare som ett analytiskt hjälpmedel eller begrepp, som inte strävar efter att rangordna identitetskonstruktioner utan efter att synliggöra hur olika maktordningar är sammanflätade på olika nivåer, såsom det politiska, det representationella, eller det strukturella.[1] Ett intersektionellt perspektiv ställer frågor om hur makt och ojämlikhet vävs in i uppfattningen om identitetskategorier som kön/genus, sexualitet, ålder, klass, funktionsduglighet och etnicitet [2] , liksom grunderna för förtryck av djur av andra arter. Genom att hävda att det finns flera maktordningar som är beroende av varandra öppnar ett intersektionellt perspektiv för att upplösa gränser mellan olika sociala kategorier (som könetnicitetsexualitet och klass) för att rikta uppmärksamheten på hur de samverkar.

Om det är någon som känner sig bekant och bekväm med begreppet Intersektionalitet och använder det ofta så kommentera detta inlägg så att jag vet.

MatsRG
Keep the environment green

Comments are closed.

Bloggtoppen.se Denna blogg är listad bland Sveriges bästa bloggar MediaCreeper SvenskaSajter.com - gratis länkkatalog för hemsida & blogg