A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Apanage

Högre apanage kan bekosta Madeleines bröllop. Nu är båda prinsessorna  förlovade!

File:Victoria&MadeleineSweden.jpg

Apanage (från vulgärlatinets apanare som betyder “att ge bröd”) är namnet på de pengar en stat betalar ut till sin kung.
I Sverige betalas apanaget ut till Hovstaterna, och ska täcka bl.a. kostnaderna för kungens representation. Apanaget infördes den 1 december 1809 då riksdagen slöt ett avtal med Karl XIII varigenom staten fick tillgång till ”ett antal kungsgårdar och kungsladugårdar och därtill hörande hemman och lägenheter” medan kungen fick rätten att disponera slotten samt ett årligt apanage. År 2006 uppgick apanaget till ca 48 miljoner kronor (ungefär 5 kr per svensk/år). Många diskussioner har förts och förs om kungens “lönsamhet”, och om han är värd de pengar han kostar svenskarna. Därtill ska sägas att likaledes många diskussioner förs i att höja apanaget så kungen bl.a. kan på ett tidsenligt och konkurrenskraftigt sätt representera och saluföra Sverige i internationella kretsar samt bibehålla sin position som statsöverhuvud ex. vid krissammanhang likt tsunamikatastrofen 2004.

MatsRG
Tänk på miljön

Comments are closed.

Bloggtoppen.se Denna blogg är listad bland Sveriges bästa bloggar MediaCreeper SvenskaSajter.com - gratis länkkatalog för hemsida & blogg