A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Visdom

Understanding-Reid-Highsmith
Visdom är ingen föråldrad dygd säger Merete Mazzarella i UNTs kulturkrönika.
I den grekiska filosofin så betyder Sofia visdom.
Sofia (Σoφíα, grekiska för “visdom“) är ett centralt begrepp i hellenistisk filosofi och religion, platonism, gnosticism, ortodox kristendom och esoterisk kristendom, såväl som kristen mystik. Sofiologin är ett filosofisk koncept om visdom, såväl som ett teologiskt koncept när det gäller visdomen hos Gud.
Visdomen hör till de sk kardinaldygder, de viktigaste dygderna. I grekisk filosofi räknades vishet, mod, måttfullhet och rättrådighet som kardinaldygder. Till dem fogade kristna tänkare senare tro, hopp och kärlek.

Om jag återgår till artikeln så är kontentan att med ålder kommer visdom och ungdomar gör sig egentligen inte besvär. Detta trots att många ungdomar eller yngre anser sig besitta all visdom med den rätt som de tar sig som unga. Man får dock passa sig så att man inte blir en slav under sitt ägande vilket är en gammal visdom. Detta drabbar nog oftast äldre människor som samlat på sig en mängd tingestar vilket i viss utsträckning talar mot slutsatsen ovan.

Visdomen är en slags inre kompass som måste få växa klart innan den visar rätt. Frågan är om visdomen utvecklas med människan?
D v s blir  människan visare med generationerna som kommer?
Förhoppningsvis ja!

MatsRG

Tänk på miljön

Comments are closed.

Bloggtoppen.se Denna blogg är listad bland Sveriges bästa bloggar MediaCreeper SvenskaSajter.com - gratis länkkatalog för hemsida & blogg