A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Postkodlotteri

Poskodlotteri är ett sammansatt ord vars delar har följande betydelse:

Post (franska och kommer från latinets positus=ställd) är organiserade försändelser av brev och paket över hela världen. Allting som skickas med Posten kallas post. I Sverige är Posten (formellt Posten AB (publ)) den dominerande postoperatören och är också det enda företag som erbjuder posttjänster över hela landet.

Kod kan ha flera betydelser:

Lotteri är ett spel där slumpen avgör vem eller vilka som vinner. De flesta lotterier går ut på att vinna pengar eller saker. Det finns alltid många fler lotter än vinster.

Den traditionella lotterierna som fortfarande är mycket vanliga vid föreningsfester etc bygger på att man köper en lott och att vinst antingen ges direkt utifrån numret på lotten eller i en dragning som sker när lotterna är slutsålda. Vanliga varianter av lottförsäljning är via tombola eller via lottring. På en lottring sitter lotterna i form av en hoprullat papper, där köparen erhåller en del och en del (med samma lottnummer) sitter kvar på ringen.

En ganska fiffig kombination som leder fram till Svenska PostkodLotteriet är ett välgörenhetslotteri vars syfte är att samla in pengar till ideella organisationer som arbetar för en bättre värld. Detta naggas dock i kanten av den artikel som publicerats i dagens DN.  Så här vill postkodlotteriet själva beskriva situationen på sin hemsida:

Hela överskottet till välgörenhet

På grund av att felaktiga uppgifter har publicerats i media vill vi förtydliga att hela PostkodLotteriets överskott (vinst) går till välgörenhet. För 2008 innebar det 350 miljoner kronor, alltså 22,5 % av omsättningen. Prognosen för 2009 är att dela ut 450 miljoner kronor till välgörenhet.

Fördelningen av PostkodLotteriets omsättning är följande:

40 % går tillbaka till lottköparna i form av lottvinster.

22,5 % går till välgörenhetsorganisationerna.

37,5 % går till drift och administration av lotteriet.

Läs mer om Lotteriet >>

Jag tycker i alla fall att det är ett bra sätt att stödja en mängd olika ideella organisationer genom att prenumerera på postkodlottter.

MatsRG
Tänk på miljön

1 comment to Postkodlotteri

Bloggtoppen.se Denna blogg är listad bland Sveriges bästa bloggar MediaCreeper SvenskaSajter.com - gratis länkkatalog för hemsida & blogg