A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Dyslexi

Dyslexi eller specifika läs- och skrivsvårigheter är ett varaktigt funktionshinder som innebär svårigheter med att läsa och skriva. Funktionshindret beror på en störning i vissa språkliga funktioner som hindrar automatisering av ordavkodningen. Dyslexi är inte relaterad till intelligensnivå. Dyslexi omfattar vidare inte läshinder som orsakas av synproblem eller av brister i undervisning, sociala förhållanden, motivation eller intelligens.

Detta är den vanliga uppfattningen men det finns andra som tycker helt annorlunda (hämtat från SvD):

Rektorn Gert Åkesson på Sundsgymnasiet i Vellinge hävdar att nya myndigheter inrättas så fort medier uppmärksammar problem i samhället. I kåseriet gör han sig lustig över olika diagnoser och likställer dem med påhittade sjukdomar som nämns i tv-sketcher, rapporterar Sydsvenskan.

”Ibland blir det någon mix av statlig, regional och självutnämnd myndighet. Exempel på det senare är föreningar och råd som bildas kring alla, efter 80-talet uppfunna, handikapp som allergier, Asberger, Damp, ADHD, anorexi, dyslexi, dyskalkyli, oral galvanism, anal magnetism … endast fantasin sätter gränser.” (Anal magnetism är en påhittad sjukdom introducerades i tv-programmet Nöjesmassakern i mitten av 80-talet red. anm.).

Vet inte rektorn att det finns många berömda personer (Kungen bl a )som har fått diagnosen dyslexi?
Det skall bli intressant att höra vad rektorn har att säga nu i efterhand!

MatsRG
Tänk på miljön

1 comment to Dyslexi

Bloggtoppen.se Denna blogg är listad bland Sveriges bästa bloggar MediaCreeper SvenskaSajter.com - gratis länkkatalog för hemsida & blogg