A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Psykiska epidemier

Psykiska epidemier påstås i SvD var kända fenomen.

“Det finns gott om exempel i historien på psykiska epidemier. Lärdomarna av sådana är inte att de bör förstås som inbillning eller fabricering. Snarare har det lärt oss hur mänskligt liv i så hög grad påverkas av samspel med andra människor, av medias sätt att framställa tid och rum och av kulturella och ideologiska strömningar i samtiden.”

Det ges inga exempel dock så jag vet inte vad jag skall tro…

Är en psykisk epedemi då att jämföra med segervittring fast tvärt om? Som de respektive lagen i slutstriden i Allsvenskan snart kommer att känna fast bara en av dem till slut.

Någon form av gemensam sjukdomsbild  som sprids genom massmedia eller fysisk kontakt till de drabbade personerna borde definitionen av psykisk epidemi vara.

Denna uppfattning stöds också av Wikipedia:

En epidemi eller farsot är ett utbrott av något, vanligen sjukdomar, som sprider sig mellan människor (motsvarande för djur heter epizooti). En epidemi som sprider sig över stora delar av världen kallas för pandemi. En sjukdom som är vanlig inom en begränsad grupp eller inom ett begränsat geografiskt område kallas endemi.

Det är en vanlig missuppfattning att epidemier måste vara smittsamma sjukdomar, alltså sjukdomar som sprids av bakterier eller virus, men det är fel.[källa behövs] Smittämnen är en förklaring till epidemier, inte ett kriterium. Forskare som undersöker epidemier, epidemiologer, kan ägna sig åt olyckor, psykiska sjukdomar eller beteenden. Kriteriet på en epidemi är att antalet drabbade stadigt ökar tills epidemin har nått sin kulmen. Om antalet drabbade sedan inte minskar, utan ligger kvar på ungefär samma nivå, har epidemin blivit en endemisksjukdom.

MatsRG
Tänk på miljön

1 comment to Psykiska epidemier

  • Gilla

    Hysteri vid sekelskiftet 1899-1900 var en psykisk epidemi, ett vanligt sätt att förhålla sig till omvärlden och dess förändringar…

Bloggtoppen.se Denna blogg är listad bland Sveriges bästa bloggar MediaCreeper SvenskaSajter.com - gratis länkkatalog för hemsida & blogg