A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Bingo

Bingo ropar någon och sorlet tystnar. En vinst lämnas ut och någon blir glad.

Så minns jag min barndoms bingohall i Rimbo när jag var med och hjälpte mina föräldrar som var med och arrangerade för den lokala orienteringsklubbens räkning. Det var ett spel som samlade många och kanske framför allt äldre människor kring ett gemensamt nöje och lite umgänge, om man hann mellan varven.

File:Bingo card - 02.jpg

Vad är då bingo för den som inte vet? Jo det är en form av lotteri med numrerade brickor. Deltagarna markerar de nummer som arrangören ropar ut, och den spelare som först får fem nummer i rad vinner. Bingo har sannolikt sitt ursprung i ett italienskt nummerlotteri från 1500-talet. Den nuvarande formen uppstod på 1930-talet i USA, varifrån den spreds till Europa. Till Sverige kom den 1961.

För att få bedriva bingoverksamhet måste man ha ett lotterittillstånd av Länsstyrelsen. Denna tillsammans med Lotteriinspektionen håller sedan noggrann kontroll på att bingospelandet sköts på rätt sätt. Det gäller både utrustning och arrangörer.

Det finns förutom bingohallar också möjlighet att spela bingo i sin bil. Det kallas bilbingo och är ett ganska stort folkligt nöjde på landsbygden. Man samlas då på en stor parkeringsplats, gärna vid en idrottsanläggning eller en Folkets park på fredagkvällar och har roligt. Kanske vinner man något på sitt bingospel också. Ett typiskt exempel på en ort där det spelas bilbingo är Vendel i norduppland.

Det som kanske roar den yngre befolkningen mest är det olika bingosidorna på nätet som man kan spela bingo och många andra spel på.

Lycka till!

MatsRG

Comments are closed.

Bloggtoppen.se Denna blogg är listad bland Sveriges bästa bloggar MediaCreeper SvenskaSajter.com - gratis länkkatalog för hemsida & blogg