A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Eljest

Eljest är ett härligt gammalt lite ovanligt ord som betyder annars enligt SAOL. Jag stötte på eljest första gången, som jag minns, när jag läste någon av Kjell Erikssons inledande böcker om Ann Lindell. Kanske det var den “Upplysta stigen”? Den kan du hitta på Bokus

Jag minns inte riktigt nu längre om det var den eller någon av de senare böckerna om Ann Lindell så det är nog dags för en omläsning av dessa böcker av Kjell Eriksson.

Hur som helst beskrevs då någon av huvudpersonerna som lite eljest, d v s han var lite annorlunda, lite speciell. Det rimmar inte riktigt mot den betydelse som annars används. Det är en vanlig juridisk term i betydelsen annars men jag undrar om det är någon som läst Kjell Eriksson böcker där ordet eljest förekommer och har uppfattat betydelsen annorlunda än jag gjort? Kontakta då mig och berätta. Jag kommer att läsa om böckerna och återkomma men det vet jag inte riktigt när det sker…

MatsRG
Keep the environment green

5 comments to Eljest

  • Det är dialektalt, jag tror företrädesvis norrifrån, att säga att någon är lite eljest. Men visst stämmer det med användningen av “annars”. Även det används i bemärkelsen annorlunda: Han är lite annars.

  • Aha, dialektalt. Då klarnar det för mig med:-)

  • Miriam

    Jag är själv norrifrån och ar växt upp med ordet eljest med betydelsen “annorlunda” När jag fick veta vad eljest egentligen betydde blev jag lite konfunderad, men nu förstår jag att det jag lärt mig är dialekt.

  • Jo det stämmer nog bra:-)

  • Jag skulle nog säga att både “annars” och “annorlunda” funkar. “Vad gör du eljest” är ju exempelvis en fråga om vad man gör förutom något annat. Typ “Ja, du jobbar ju på ICA ser jag, men förutom det då?”, dvs. vid sidan av, precis som någon som “är lite eljest” är lite annorlunda, dvs. vid sidan av. Det är i alla fall min uppfattning. :)

Bloggtoppen.se Denna blogg är listad bland Sveriges bästa bloggar MediaCreeper SvenskaSajter.com - gratis länkkatalog för hemsida & blogg