A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Härdsmälta

Tidigare när man pratat om härdsmälta i vardagliga sammannang så har man kanske menat att man fullständigt glömt bort något. Jämför uttrycket; Nu fick du väl en riktig härdsmälta som uttryckte dig på det sättet.

Så var det inte när man pratade om Harrisburg 1979  för där hände det som var så osannolikt att det inte kunde hända, en kärnkraftolycka. Där blev turligt nog konsekvenserna för omgivningen små.  I Tjernobyl 1986 så uppstod en riktig härdsmälta och där blev det en riktig katastrof.

Nu har det hänt igen på flera ställen i Japan att kärnkraftverk havererat till följd av en jordbävning och det föreligger risk för en härdsmälta.


Lars Gunsell, kärnkraftsäkerhetsexpert förklarar begreppet härdsmälta så här:

Bränselt i en kärnkraftreaktor består av uran (uranoxid) i fast form. Under drift av reaktorn bildas i bränslet material som är strålande såsom cesium och jod. Det är när bränslet blir upphettat för mycket, i brist på kylning, som det smälter och då kan dessa strålande ämnen frigöras från bränslet.
Tyvärr föreligger en reell risk för en riktig härdsmälta nu i Fukushima 1 enligt  kabinettsekreteraren Yukio Edano.
Vi som bor en bit i från får hålla våra tummar och hoppas på att den japanska beredskapen och säkerhetstänkandet skall minimera konsekvenserna!

1 comment to Härdsmälta

  • Styrjorn

    ” I Tjernobyl 1986 så uppstod en riktig härdsmälta och där blev det en riktig katastrof.”

    Felaktigt. Det som skedde i tjernobyl var inte alls en härdsmälta. Det som hände var att reaktorn skenade och det bildades så mycket vätgas att den flög i luften.. om jag minns rätt så fanns det inte ens någon inneslutning på den, en stor anledning till att det gick så illa som det gick.

    Härden hade aldrig tid att smälta innan det var över. Anledningen till att reaktorn kunde skena var ju som bekant att den var byggd så att reaktionshastigheten ÖKADE när vattnet kokade bort, tvärt emot våra LWR reaktorer. Om härden verkligen smälter så avstannar ju dessutom reaktionen även i en reaktor av Tjernobyltyp.

Bloggtoppen.se Denna blogg är listad bland Sveriges bästa bloggar MediaCreeper SvenskaSajter.com - gratis länkkatalog för hemsida & blogg